Spar penge på mad!
Fødevarepriserne er steget markant i år pga. inflationen. Det kan derfor godt betale sig, at tænke sig om en ekstra gang, når det kommer til indkøb og håndtering af mad i hverdagen. Heldigvis behøver det ikke at være alt for besværligt, at spare penge på mad. Vi har samlet vores 5 bedste tips, som du kan læse om her.
1. Frys din mad ned
Er dine rester af spaghetti bolognese ikke spændende længere på tredje dagen? Frys dem ned! Vi overser ofte fryserens utrolige evne til, at give vores mad en ny chance.
Det er faktisk muligt, at fryse meget mere mad ned, end vi troede. Vidste du, at det f.eks. er muligt, at fryse æg, fløde, hvidløg eller mælk ned? Nej, det vidste vi heller ikke! Prøv at gøre det til en rutine, at holde godt styr på hvilken mad du har liggende i køleskab og fryser. På den måde undgår du, at skulle smide halvtomme pakker ud, og skulle købe nye. Desuden er der intet som den nedfryset spaghetti bolognese aften, hvor tiden ikke er til at lave mad, og man bare er sulten.
Der er altså gode penge at spare på mad, når du kan finde lækre ingredienser i fryseren!
2. Planlægning, planlægning, planlægning
Der er mange penge at spare, hvis du planlægger og forbereder ugentlige indkøbslister og madplaner. En anden fordel ved ugentlige madplaner er, at du har et bedre overblik over hvilke madvarer du har liggende derhjemme, og hvilke du mangler. Måske havde du glemt, at du har pasta i køkkenskabet eller tacokrydderi i skuffen, fra sidste gang i lavede tacos?
Tag dig tiden til planlægningen en enkelt gang om ugen, og så bør du spare tid på færre indkøbsturer, og du bør samtidig få et bedre overblik på hvad du har liggende, og hvad du mangler.
3. Sammenlign priser
Det er nemmere at sammenligne priser, end du tror. Du behøver ikke være en tilbudsjæger, og det er ikke nødvendigt med flere timers research. Du kan starte med at sammenligne prisen pr. kg på varerne i butikken. De forskellige mærker har ofte store prisforskelle, som kan være svære at gennemskue, hvis ikke man tager et kig på kg prisen.
Et andet simpelt og overskueligt trick er at tjekke prissammenligningssider online. Der findes adskillige af disse gratis sider, hvor du kan få et overblik over hvilke produkter sælges til hvilke priser på tværs af dagligvarebutikker online.
4. Bedst før - lige så godt efter!
Når du handler i et almindeligt supermarked, eller i vores anderledes madbutik, skal du ikke være bange for korte bedst-før datoer. Ifølge DCA, viser studier for USA og Europa, at forbrugere ikke forstår datomærkning. Dette leder til, at fødevarer i højere grad kaseres unødigt, hvilket leder til øget madspild. Du kan læse mere om denne rapport her.
Bedst-før mærkningen viser forbrugeren, hvor længe et produkt forventes at bevare nøjagtig samme kvalitet som på fremstillingstidspunktet. Fødevarestyrelsen tydeliggør også, at bedst-før datoen "er til gengæld kun en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises". Læs mere om dette her.
5. Lav dig et lager af dine favorit varer
Hvis du finder gode tilbud, på varer som du ved, at du vil få brugt, kan du med fordel lave dig et lager. Tager du ofte pasta med i madpakken? Eller er tacofredag en tradition i hjemmet hos jer? Benyt lejligheden til at købe de varer, som du ved vil blive brugt. Det er en utrolig smart måde at spare penge på i hverden, og vil desuden spare dig for nogle indkøbsture i længden.
6. Læs tilbudsavis og tilmeld dig nyhedsbreve
Der er mange tilbud at finde i den ugentlige tilbudsavis eller de daglige nyhedsbreve. Når du skal til at forberede madplan for ugen eller indkøbsliste, kan du baserer disse på de gode tilbud. Måske er der 2 kg ost, som kan fryses ned? Eller hakkede tomater på tilbud, som du ved, at du vil få brugt!
Følg med på vores sociale medier og hjemmeside hele Savetember, og få en masse tips til at spare ressourcer og spare penge.
Save money, save food, Savetember 🌍♻💸