Motatos Stories

Gode råd til at undgå madspild i julen!

Tips, tricks & lifehacks

2021-12-17

Gåde råd til at mindske madspild under julen

Julen og nytår er en periode, hvor vi bruger meget tid i køkkenet. Tænk, hvor meget sjovt og godt, vi har at glæde os til.

Da december er en måned, hvor vi både laver og spiser meget mad, er det desværre også en måned, hvor meget mad går til spilde. Derfor skal vi være ekstra opmærksomme på at minimere madspild i hjemmet. Måske ved at opdage en ny opskrift, som hjælper med at bekæmpe madspild? Eller hvorfor ikke være kreativ og udfordre dagens julefrokost med nye idéer?

Uanset hvad, er der mange sjove og inspirerende ting, du kan gøre for at undgå madspild og tænke bæredygtigt - også i julen. Giv det et skud, og oplev det sjove ved at skabe nye retter og tiltag, så du slipper for at smide mad ud uden grund. Zero waste er lig med julehumør!

Hvad kan jeg gøre inden juleaften?

Planlægning er en vigtig brik i puslespillet, når det handler om at begrænse madspild og tænke bæredygtigt inden jul. Jo bedre du er til at planlægge på tværs af måltider og julefrokoster, jo mindre mad vil (forhåbentligt) gå til spilde.

En anden idé omhandler julebordet, som normalt er fyldt med mange forskellige retter. Måske kan du forsøge at tilberede færre retter til årets julefrokost? Så er der højere sandsynlighed for, at maden på julebordet faktisk bliver spist op.

Det giver også god mening at gennemgå dine egne og dine gæsters behov: er det absolut nødvendigt med de store mængder mad og de traditionelle retter eller handler det mere om at "sådan har vi altid gjort det"? Hvis ikke det er så vigtigt, kan i eksperimentere med mindre kød i år eller lave en julefrokost, som hovedsageligt består af reddet mad med en kort bedst-før-dato.

Bliver der alligevel mad tilovers, så sørg for, at gæsterne får noget med sig hjem, når de tager afsted!

Hvad kan jeg gøre efter juleaften?

Frys ned!

Begynd med det nemme – hvad kan du fryse ned? Det nemmeste du kan gøre med madrester og madvarer, er ganske enkelt at fryse det ned. Mad holder længere, hvis du fryser det ned, og der er en hel del madvarer, som du måske ikke i første omgang forestiller dig, kan fryses ned - men det kan de! Eksempelvis kan smør sagtens fryses ned, og det samme gælder syltetøj og marmelade. Hvis der bliver kage tilovers juleaften, så frys også den ned, og hav den klar til hyggen mellem jul og nytår, eller hvorfor ikke til en helt almindelig aften i januar.

Skær julebrødet i skiver og frys det ned, så har du et dejligt alternativ til morgenmaden eller natmaden. Mælken holder i cirka tre måneder i fryseren, og det samme gælder fløden til madlavningen. I stedet for at smide det ud pga. bedst-før-datoen, så frys det i stedet ned!

Rester til morgenmad!

Lad julebordets rester blive en dejlig morgenmad - perfekt til juledagenes langsomme tempo. Det frosne julebrød kan blive til gode arme riddere, gravad laks er perfekt til røræg, og smørrebrødene kan nemt varieres med diverse pålæg - det er kun fantasien, der sætter grænser!

Resten af risengrøden kan blive til gode klatkager. Tilsæt blot safran, hvis du stadig har det, og dertil marmeladen som du allerede har frosset ned. Julepyntens appelsiner og nektariner er perfekte til at bruge til friskpresset juice til morgenmaden.

Som du nok allerede har bemærket, så er der altså ingen grænser, når det handler om kreative måder at tænke klimavenligt på i julen. Lad kreativiteten få frit løb, og hav det sjovt undervejs!

Motatos ønsker dig en rigtig glædelig jul 💚