GODT AT VIDE: Så lang tid kan disse fødevarer egentlig holde sig
Hvis emballagen er lukket og opbevaret korrekt kan mad, der har passeret sin bedst før-dato ofte sagtens nydes uden tøven. Er du interesseret i at få et større kendskab til, hvilken mad der kan holde sig længere, og hvordan korrekt opbevaring kan forlænge fødevarers levetid? Og undrer du dig nu over, hvad det præcist betyder for fødevarerne i dit køleskab og de produkter, du ellers har derhjemme? Så læs med her - her finder du nemlig et par retningslinjer for, hvor længe du kan indtage forskellige fødevarer og yderligere tips til optimal opbevaring. På den måde kan du bidrage til at minimere madspild. Fedt, ikke? 🤩🙏
Tørre produkter og konserves:
Pasta:
Op til 1 år efter bedst før-datoen, når det opbevares på et tørt sted i lufttæt emballage.
Ris:
Op til 2 år efter bedst før-datoen, når det opbevares på et tørt sted i lufttæt emballage.
Mel og korn:
Op til 1 år efter bedst før-datoen. Skal altid opbevares tørt, mørkt, køligt og tætlukket.
Müsli og cornflakes:
2-4 måneder efter bedst før-datoen, når det opbevares på et tørt sted i tætlukkede beholdere.
Emballeret brød:
Stadig spiseligt i op til 8 uger efter udløbsdatoen. Opbevares så lufttæt og lukket som muligt ved stuetemperatur og må ikke opbevares i køleskabet.
Konserveret mad:
Op til 1 år efter bedst før-dato.
Syltetøj og sukkerholdigt pålæg på glas:
6-12 måneder efter bedst før-dato.
Chokolade:
Flere uger (stadig ufarligt med hvide pletter).
Drikkevarer:
Kaffe:
Op til 1 år efter bedst før-datoen, hvis den opbevares på et tørt sted.
Langtidsholdbar mælk:
Op til 8 uger efter bedst før-dato, hvis den opbevares køligt og lukket.
Vand:
Efter bedst før-datoen kan den opbevares næsten på ubestemt tid, hvis den ikke åbnes. Undgå direkte sollys med PET-flasker. Opbevares mørkt og køligt.
Cola og limonade:
8 måneder efter bedst før-dato, hvis det opbevares i mørke. Drikkevarer i PET-flasker kan dog miste deres kuldioxid.
Juice:
I glasflasker 1 år efter bedst før-datoen, i papkasser op til 8 måneder efter bedst før-datoen, i plastflasker op til 3 måneder efter bedst før-datoen, hvis de alle opbevares på et mørkt og køligt sted.
Friske fødevarer og køleskabsprodukter:
Frisk mælk:
Uåbnet 3-6 dage efter bedst før-dato, hvis den opbevares et mørkt og køligt sted.
Æg:
Op til 3 uger efter bedst før-dato.
Smør:
3 uger efter bedst før-dato, når det opbevares på et køligt sted. Det er bedst at opbevare sit smør i en beholder af porcelæn eller plastik.
Ost:
Hård ost ca. 3 uger efter bedst før-datoen, blød ost ca. 10 dage efter bedst før-datoen. Jo lavere vandindhold, jo længere kan osten opbevares.
Kød og pølse:
Pakket i 4-7 dage efter bedst før-datoen. Brug dog ikke fersk kød efter bedst før-datoen.
Yoghurt:
10-14 dage et mørkt og køligt sted.
Ferskt brød:
2-7 dage efter bedst før-dato - afhængigt af korntypen. Opbevares tørt.
Frosne produkter:
6 måneder efter bedst før-dato, hvis de opbevares korrekt.
Frisk frugt og grønt:
På grund af det høje vandindhold i frugt og grønt er der ikke en lang holdbarhed på det, og det har derfor tilbøjeligt til at mugne hurtigt. Tip: Det er bedst at opbevare lokale sorter af frugt og grønt i køleskabet og mere tropiske frugter ved stuetemperatur. Opbevar tomater og æbler adskilt fra hinanden.
Den generelle regel er: Se, lugt og smag! I tilfælde af mug, skadedyr eller gæret lugt bør du IKKE indtage maden. Så næste gang du overvejer at smide noget mad ud, så brug dine sanser i stedet - de slår nemlig sjældent fejl 💪