Motatos guiden

Vil du gå et level op, når det handler om at leve lidt mere bæredygtigt? Vi har lavet en liste med vores syv yndlingstips til, hvad du kan gøre. Og ved du hvad? Det gør ikke noget, hvis du ikke krydser alle syv af allerede i dag. Små skridt i den rigtige retning er også skridt, man kan være stolt af. Super Smart

Shop på Motatos

Hvert år kasseres godt og vel en tredjedel af al den mad, der produceres, hvilket indebærer, at både naturressourcer og penge ryger direkte i skraldespanden. At handle hos os er måske den nemmeste måde at modvirke det på. Hvert køb indebærer nemlig, at du hjælper med at redde varer, der ellers ville være blevet smidt ud. En heltegerning for både klimaet og tegnebogen.

Godt efter-dato

I dag har næsten alt, der kan spises, en bedst før-dato. Problemet er bare, at den nemt kan forveksles med sidste anvendelsesdato. Bedst før-datoen er egentlig mest en slags garanti. En garanti for, at for eksempel chipsene er lige nøjagtig så sprøde, som de var, da de blev lagt i posen. De kan altså miste lidt sprødhed, men stadig være lige så gode at spise. Lugt og smag dig frem, så kan du selv se!

Lær at lave mad

Nu tænker du måske, hvad har det med bæredygtighed at gøre? Jo, der er nemlig forskning, som viser, at bedre kokke smider mindre ud. De stoler nemlig mere på deres sanser frem for en bedst før-dato og tør tænke uden for opskriftsboksen og bruge det, de har. At blive bedre i køkkenet behøver heller ikke være så svært. Det handler bare om at lave mere mad. Øvelse gør mester, som vi plejer at sige.

Skriv flere lister

At begrænse impulskøb gør ikke kun underværker for klimaet, det er også ret godt for din tegnebog. Så hvad er det egentlig, du vil have? Skriv lister med tøj, sko, ting og møbler, du godt kunne tænke dig eller måske er nødt til at have, og prøv på at holde dig til dem. Når vi sparer op til noget helt særligt, bliver det jo også sjovere, når vi til sidst kan købe det, og vi har en tendens til at bruge det meget mere. Win-win!

Ind i fryseren

Har du købt meget, men kun spist lidt? Det er okay! Gør det til en vane med jævne mellemrum at se, hvad der ligger i fryseren. Hvis der er noget, som begynder at skrumpe lidt ind eller ganske enkelt ikke passer ind i middagsplanerne de nærmeste dage, så er fryseren din bedste ven. Hak det, steg det let og gem det i fryseren til bedre tider. Det hjælper dig både med at vinde tid nu og her, og det bliver ofte en positiv overraskelse, når køleskabet er gabende tomt de sidste dage inden næste lønudbetaling.

Shop secondhand

Ja, du har sikkert hørt det før. Men det skader ikke at gentage det. At shoppe secondhand er uden tvivl enhver tilbudsjægers bedste tips. I dag vrimler det med sider på nettet, hvilket gør det nemmere end nogensinde. Designmøbler og -tøj, bøger, elektronik og små søde, umage glas, man kan drikke umage ting af. At købe ting secondhand er ikke bare økonomisk og godt for miljøet, det garanterer også et hjem, eller en garderobe, der ikke ligner alle andres. Og det er ikke så dumt!

Madpakker til alle

Invester i en fin lille madkasse af glas eller aluminium, og sæt kursen mod et rigere liv. Få ting har nemlig en lige så stor effekt på tegnebogen som lige netop madpakken har. Lav lidt ekstra aftenen før, eller suppler resterne fra middagen med nogle grøntsager.