- Dine produkter
- Nye varer
- Bestsellers
- Sidste chance
- De største rabatter
- Party gear til din næste fest
- Gå på opdagelse
Vi vil alle gerne leve mere bæredygtigt og gøre noget godt for planeten. Men hvordan? Det kan virke dyrt, besværligt og uoverskueligt. Men sådan behøver det ikke at være!
Derfor samarbejder vi med forfatter, foredragsholder og blogger Trine Baadsgaard, der driver universet nojsom. Løbende vil vi dele ud af tips og tricks til en grønnere hverdag! Nojsom er en hyldest til det enkle liv med fokus på bæredygtighed og på at passe på de ressourcer, vi har. Værdier der falder helt i tråd med vores. Følg nojsom.dk hvis du ønsker inspiration, tips og ideer til helt jordnære tips til at gøre hverdagen mere bæredygtig.
Så står man der med en lille rest af det ene og en lille rest af det andet, og det kan ærlig talt være ret svært lige at finde ud af, hvad pokker man skal med dem. Men hvem siger, at et måltid ikke kan bestå af mange små retter?
Følg ikke opskrifter slavisk, men vær kreativ. Måske kan skallen af en citron, som du bruger saften af til noget andet, gøre det ud for det citrongræs, som står i opskriften. Måske har du sesamfrø på lager, men ikke nigella-frø, som der står.
Tærter, pizza, samosaer er geniale til rester – her kan du bruge lige det, du har.
En af de kogebogsforfattere, der har lært mig meget om at bruge ressourcerne optimalt, er Camilla Plum, der med egne ord koger suppe på en pølsepind. Vi smider hver dag en masse varer ud, som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis vi holder os det for øje.
Organisér tre bøtter med låg i fryseren En boks til kød, ben, fedtkanter, trævler fra kødhakkeren, hønseskrog – og alt, hvad der er frisk, fersk eller kogt kød.
En boks til grøntsager: tomat- og agurkeender, persillestilke, porretoppe, rester af hakket løg, trætte krydderurter, kålstokke, uspist råkost, salater og alle de små stykker, rester og ender, du ellers smider ud.
I den sidste boks kommer du fisk og fiskeben.
Når en boks er fuld, tager du den op, vurderer indholdet og supplerer med, hvad du synes, der mangler af urter, krydderbuket og løg. Kog suppen godt en time, si den, og smag den til. Eller kog den ind i flere timer, og brug den til fond. Brug suppen eller fonden med det samme, eller frys den ned igen – så er der nem suppe og sovs en anden dag.
Der må kun bruges absolut lækre, friske varer. Supper er ikke en skraldespand. Der skal også være balance, for meget kål og agurk er f.eks. ikke godt.
Hvis I alligevel har rester – og det har de fleste jo i et eller andet omfang, uanset hvor umage man gør sig – så få jer nogle høns i haven. Det er virkelig ikke særlig besværligt, men hyggeligt og en fantastisk forvandlingsmaskine, hvor man putter stort set alle rester ind i den ene ende, og hønen kvitterer så med friske, nylagte æg. Fra madspild til måltid. Sådan.
Vi vil alle gerne leve mere bæredygtigt og gøre noget godt for planeten. Men hvordan? Det kan virke dyrt, besværligt og uoverskueligt.
Men sådan behøver det ikke at være!
Derfor lancerer vi i dag et spændende samarbejde med forfatteren og bloggeren Trine Baadsgaard og hendes univers Nojsom. Trine skriver bøger, driver Facebook-grupper og en instagramprofil og har i mange år interesseret sig for bæredygtighed, det enkle liv og på at passe godt på de ressourcer, vi har. Værdier der falder helt i tråd med vores.
Hos Motatos vil vi bruge Trine til at give jer gode hverdagsråd om det bæredygtige liv med særligt fokus på madspild.
Allerede i næste uge vil du kunne nyde godt at de gode tips og tricks. I mellemtiden kan du tjekke Nojsom ud.
Stay tuned!